16 Eylül 2012 Pazar

Deprem'de İstanbulun %98 i yıkılacak.


TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, olası 7.5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul'daki yapılardan yüzde 2'sinin ayakta kalabileceğini belirterek, "Bu da 100 yapıdan 2 yapı demektir. Bu Türkiye'nin bir gerçeği. Orada kim oturur biliyor musunuz? Ülkenin bahtsız insanı oturur. Yani yıllık geliri yüzbin doların üstünde olan insanlar yaşar. Ama yoksulların evleri göçer. Olay budur" dedi.


Ercan, "Bundan sonra Türkiye'de olası bir afette 'suçlu ayağa kalk' denilirse eğer ayağa kimin kalkması gerekiyor biliyor musunuz? Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın ayağa kalkması gerekiyor. Çünkü onun boynunda idam ipi var. Yaptığı iyi işler belki alkışlanmayacak, ama kötü uygulamalar yer edinecek" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası (YERELSEN) ile Van Valiliği'nce düzenlenen ''Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor'' toplantısında konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, kentsel dönüşümün Türkiye'nin en büyük projesi olduğunu ifade etti. Ercan, Van'da da bu sayede işsizlerin dağa değil inşaata gideceğini belirterek, "Bu bölgede terörün en aza indirilmesi için de kentsel dönüşüm biricik çare" dedi. Van'da yıkımların ana nedenlerinden birinin yer altı sularının fazla olması olduğunu belirten Ercan, "Bu sığ sular yapıların depremden etkilenmesine neden oldu. Birçok yapı yıkılmış. Sağlam yapıların yapıldığını gördüm. Bu da beni sevindirdi" diye konuştu.

"İSTANBUL'DA 7.5'LİK DEPREMDE AYAKTA KALACAK YAPI ORANI YÜZDE 2"

Türkiye'de mühendislik hizmeti alan yapı oranının yüzde 7 olduğunu vurgulayan Ercan, "Bugün İstanbul'da bir deprem olsa, 7.5 büyüklüğünde deprem sarsıntısı olsa ayakta kalacak yapı oranı yüzde 2'dir. Bu da 100 yapıdan 2 yapı demektir. Bu Türkiye'nin bir gerçeği. Orada kim oturur biliyor musunuz? Ülkenin bahtsız insanı oturur. Yani yıllık geliri yüzbin doların üstünde olan insanlar yaşar. Ama yoksulların evleri göçer. Olay budur" dedi. Ercan, yapı güçlendirilmesine şiddetle karşı olduğunu belirterek, "Güçlendirme olayını nereye yaparsın? Atalardan miras kalan yapılara yaparsın. Ama gelişigüzel bir yeri güçlendirmek olmaz. Benim 81 yaşındaki anamdan çevirip güçlendirip 18 yaşındaki bir kız yapamazsın. o 81'dir. 1967 yılında Adapazarı'nda güçlendirme yapılan yapıların tamamı yıkıldı. İnsanların hatalarından ders alması gerektiğini bilmesi gerekiyor" dedi.

"VAN'DA GELECEKTE DE BU TÜR DEPREMLER OLACAK"

Van'ın, TOKİ'nin konutları yaptığı çok sağlam olan dağlık kesimine kentin taşınması gerektiğini belirten Ercan, gelecekte de benzer depremlerin bölgede olabileceğini söyledi.

"BAKANIN BOYNUNDA İDAM İPİ VAR"

Ercan, Türkiye'de yapıların yıkılmasının yüzde 64 nedeninin paslanma olduğunu açıkladı. Paslanmanın insandaki karşılığının 'kemik erimesi" olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, Bayram Oteli'nin yıkılma nedeninin de bu olduğunu hatırlattı. Ercan, "Bundan sonra Türkiye'de olası bir afette 'suçlu ayağa kalk' denilirse eğer ayağa kimin kalkması gerekiyor biliyor musunuz? Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın ayağa kalkması gerekiyor. Çünkü onun boynunda idam ipi var. Yaptığı iyi işler belki alkışlanmayacak, ama kötü uygulamalar yer edinecek. Bakandan sonra ayağa kalkması gerekenler belediyeler, üniversiteler, yükleniciler (müteahhitler), yapı denetim sayışmanı, yer-yapı inceleyiciler. Demek ki bu altı birim bundan sonra olabilecek bütün kıyımlardan ve kırımlardan sorumludur. Van depremi Van'da kızgın alan bıraktı. Eminim gelecekte yine 7.2 büyüklüğünde deprem olacak. Bu kızgın alanı bulup Van'ı kaplıca şehri yapmalıyız" dedi.

"SİGARA İÇENİN EVİNİ EN SON ONARIR, EN SON KREDİ VERİRDİM, O ZATEN ÖLMÜŞTÜR"

Trafik kazası gibi yapay olayların doğal afetlerden daha fazla can aldığını belirten Ercan, "Bir diğer zıkkım sigaradır. Sigara içmek sağlığa zararlı değildir, suçtur. Hiçbir inek, keçi tütün tarlasında otlamaz. İnsanlara hiç değilse keçi bilinci gerekiyor. Ben başbakan olsam 4. Murat gibi bunu yasaklardım. Her yıl sigaradan 105 bin kişi ölüyor. O zehir zıkkımın yıllık maliyeti 6.5 milyar. Sağlık giderleri için de 2.5 milyar harcanıyor. Yetki bende olsa sigara içenin evini en son onarır, en son kredi verirdim. O zaten ölmüştür" diye konuştu.

KPSS'ye girecekler dikkat!


ÖSYM Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 22 Eylül Cumartesi önlisans, 23 Eylül pazar ortaöğretim düzeyinde yapılacak 2012 Kamu Personel Seçme Sınavı'na (2012-KPSS Ortaöğretim/Önlisans) başvuran adayların, sınavlara girecekleri bina ve salonlara atanma işlemlerinin tamamlandığı belirtildi.


Sınavların, cumartesi ve pazar sabahı saat 9.30'da başlayacağı ifade edilen açıklamada, adayların, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgelerini, TC kimlik numarası ve şifreleriyle ÖSYM'nin ''http://ais.osym.gov.tr'' internet adresinden edinecekleri kaydedildi.

Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileriyle adayın fotoğrafının bulunacağına işaret edilen açıklamada, sınava giriş belgelerinin, adayların adreslerine ayrıca gönderilmeyeceği vurgulandı.

Adayların, internetten edinecekleri bu belgelerin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorunda olduklarına işaret edilen açıklamada, ancak belgenin arka yüzünde herhangi yazı, resim, işaret vb. bulunan adayın sınavının geçersiz sayılacağı, sınava giriş belgesi yanında olmayan adayların sınava alınmayacağı kaydedildi.

Adayların, sınav gününden önce adres bilgisini teyit etmek, ulaşımını ve ulaşım süresini öğrenmek amacıyla sınava girecekleri binayı görmelerinin yararına değinilen açıklamada, adayların en az 1 saat önce, sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulunmalarının zorunlu olduğu vurgulandı.

Sınava girebilmek için adayların, sınava giriş belgesinin yanı sıra fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerektiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er ve erbaşlarla askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum muvazzaf askerler için geçerli değildir), Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe/mavi kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve TC kimlik numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya TC kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanlarıyla geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Bu belgelerini eksiksiz yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır, sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.''

İlk Nokta © 2008 Por *Templates para Você*